Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking roept bij de meeste mensen vragen op zoals: Wat is bitumen precies, wat is de levensduur, is het geschikt voor op mijn platte dak, wat zijn de kosten van bitumen dakbedekking per m2 en kan ik besparen op de prijs per m2 door het zelf aan te brengen?

Al deze vragen over de dakbedekking prijzen, de voor- en de nadelen en de wijze van aanbrengen of het laten vervangen van bitumen dakbedekking worden hier behandeld. Leest u daarom snel verder….

bitumen-dakbedekking-plat-dak

Wat kost bitumen dakbedekking?

Bitumen wordt in de volksmond van oudsher ook wel dakleer genoemd. Het is meer dan uitstekend geschikt voor het dekken van een plat dak. Aanbouwen, veranda’s, dakkapellen en schuren zijn de daken waar bitumen dakbedekking het meest geplaatst wordt.

Het is in verhouding goedkoper dan andere soorten dakbedekking maar voor het plaatsen hiervan is het wel belangrijk te weten of het aangebracht moet worden over de bestaande laag bitumen of dat het dak geïsoleerd moet worden en alle oude lagen dus eerst verwijderd moeten worden. Als u ervoor kiest om uw platte dak te laten isoleren om vervolgens een nieuwe laag bitumen aan te laten brengen dan spreken we over totale vernieuwing.

Vaak treffen we ook deels opgelapte daken aan waar meerdere lagen over elkaar geplaatst zijn maar na verloop van tijd zijn deze tijdelijke oplossingen niet meer afdoende om uw huis te beschermen tegen de weersinvloeden. Als er sprake is van meerdere lagen bitumen dan is het te adviseren de oude lagen te (laten) verwijderen en met een schoon dak te starten.

Dit heeft als belangrijkste reden dat meerdere lagen dakbedekking te zwaar worden voor de dragende dakconstructie. Laat u door onze dakdekker adviseren over wat het beste is voor uw dak. Wanneer u uw bitumen laat vervangen zullen wij in veruit de meeste gevallen ook aanraden om de oude laag weg te halen.

U dient in ieder geval rekening te houden met de onderstaande kosten van dakbedekking als u bitumen dakbedekking laat monteren. U ziet ook dat wanneer de oude laag verwijderd wordt alvorens er een nieuwe bitumen laag wordt aangebracht de levensduur langer zal zijn.

Opdracht Gemiddelde totaalprijs en levensduur
Nieuw bitumen over oude laag  45 euro  per m2     25 jaar
Verwijderen oude laag en nieuw  70 euro  per m2     30 jaar

Om u een voorbeeld te geven, heeft u een nieuwe aanbouw met een dakoppervlak van 20 vierkante meter, dan zijn de kosten voor bitumen dakbedekking over de bestaande dakbedekking, ongeveer 900 euro. Dit is een totaal prijs. Inclusief arbeidskosten, materiaal en de btw. Wilt u met een schone lei (dak) starten en de oude laag laten verwijderen dan is de totaalprijs circa 1600 euro voor een compleet nieuw aangebrachte dakbedekking van bitumen.

De praktijk leert ons dat bitumen dakbedekking langer meegaat dan hierboven aangegeven, zeker als u uw dak regelmatig (eens in de 5 jaar) laat inspecteren door een dakdekker op eventuele gebreken.

Specifieke prijsinformatie

Om op een snelle eenvoudige manier achter de kosten te komen van uw keuze dakbedekking vraagt u bij ons een dakdekkers offerte aan. U geeft ons de informatie die wij nodig hebben, soort dak (hellend of vlak), wens qua bitumen dakbedekking, afmeting dak en uw huidige vorm van dakbedekking. Hoe meer informatie u ons geeft hoe specifieker wij kunnen zijn met het berekenen van uw bitumen dakdekker klus.

Overigens bent u tot niets verplicht met het aanvragen van een offerte. Met onze prijsopgave in de hand heeft u inzicht in de kosten, u kunt dan een afweging maken. Alle prijzen zijn inclusief arbeidskosten, materiaal en de btw.

Overigens heeft u bij een professioneel dakdekkersbedrijf altijd recht op garantie over de uitgevoerde werkzaamheden. Informeer dus door een offerte aan te vragen naar de bitumen dakbedekking prijzen, het verplicht u tot niets en is bovendien gratis.

bitumen-dakbedekking-leggen

Snel een prijsindicatie?

Eigenschappen bitumen dakbedekking

Het gebruik van bitumen dakbedekking gaat eeuwen terug. Ooit gebruikt voor het waterdicht maken van schepen……dat zegt dus wel iets over de kwaliteit van bitumen daar waar het de waterdichtheid aangaat. De meeste platte daken zijn gedekt met bitumen. Het bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie en is;

  • IJzersterk.
  • Waterdicht.
  • Heeft grote hechting/kleefkracht.

Dit zijn de voordelen en de reden dat er zoveel daken in Nederland gedekt zijn met bitumen dakbedekking. Toch willen wij u de nadelen van deze soort dakbedekking melden. Gelukkig zijn er voor de nadelen gezocht naar oplossingen en zijn die ook gevonden. Bitumen is namelijk niet elastisch, heeft een slechte UV­ en zuurstof bestendigheid en kent daardoor een minder lange levensduur dan andere soorten dakbedekking.

Gelukkig is er in de loop der jaren gewerkt aan het wegwerken van de nadelen van bitumen en daardoor zijn er 2 nieuwe soorten ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS. Het zogenaamde gemodificeerde bitumen.

APP: Atactisch Polypropyleen.

Het bitumen wordt hiermee verwerkt en door deze elastische kunststof wordt het bitumen, soepeler en buigzamer (goed bij temperatuurschommelingen). Bovendien is het hierdoor UV bestendig en heeft het weinig onderhoud nodig.

SBS: Styreen Butadieen Styreen.

Als het bitumen hiermee bewerkt is dan betekent dat dat er bij de fabricage kunstmatig rubber is toegevoegd aan het bitumen. Ook hierdoor wordt het bitumen soepeler en buigzamer (makkelijker te plaatsen) en heeft een zeer grote kleefkracht. Het nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt als het dagelijks aan een hoge UV straling wordt blootgesteld. U kunt dit oplossen/tegengaan door het bitumen een laag kiezels aan laten brengen.

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Misschien heeft u het wel eens gezien. In uw buurt of in een woonprogramma op de televisie. Allereerst moet het dak helemaal schoon zijn. Dan wordt er door de dakdekker een start gemaakt met het uitrollen van het dakleer. Net zolang totdat het hele oppervlak is bedekt. Het overtollige materiaal wordt weggesneden totdat het bitumen exact op maat is. De dakdekker rolt het bitumen weer op.

Als de dakdekker de rollen uit gaat rollen dan verhit hij de onderkant van het dakleer met een brander. Branden is namelijk de manier om uw bitumen dakbedekking waterdicht aan te brengen. Door de hitte van de brander zal de onderlaag van het bitumen worden versmolten met het dak. De naden van de rollen zullen exact moeten aansluiten om lekkage te voorkomen.

Na het branden zal de dakdekker met een aandrukroller gewicht uitoefenen op het pas gebrande bitumen. Deze randen kunnen na verloop van tijd kwetsbaar worden. Als alles goed op elkaar aansluit en vast zit dan is uw nieuwe dak voor jaren opgewassen tegen de invloeden van het weer en met name het water.

Waarschuwing; tegenwoordig kunt u in de bouwmarkten ook zelfklevend bitumen dakbedekking aanschaffen. Dit lijkt mooi maar praktijk blijkt dat de hechting minder goed is dan als u uw bitumen laat branden op uw dak. Het dakleer is hierdoor gevoeliger voor lekkage.

Als u onderhoud nodig heeft aan uw dak of u besluit een nieuw dak aan te laten brengen, maak dan altijd een keuze voor een professioneel dakdekkersbedrijf. Vaak is goedkoop uiteindelijk toch duurkoop.

dakbedekking-van-bitumen

Hoe bereikt u de langste levensduur?

Wat kunt u zelf doen om zorg te dragen voor een lange levensduur van uw bitumen dak? Vernieuwing of reparatie aan uw dak zijn kosten waarvan u weet dat ze een keer gaan komen. Welke maatregelen kunt u nemen om te zorgen dat u lang van uw nieuwe dak kunt genieten?

Jaarlijks onderhoud:

De grootste boosdoeners voor uw dak zoals algen en mossen kunnen worden verwijderd. Vaak kiezen mensen er voor om dit zelf te doen, dit is een vrij eenvoudig werk en door het zelf te doen bespaart men erg veel geld. Bladeren in de dakgoten of op uw dak kunnen worden opgeruimd en zwakke plekken of beschadigingen kunnen worden opgemerkt en worden gerepareerd. Mocht de schade te groot zijn dan is het nodig om de dakbedekking te laten vervangen.

Groen dak:

U kunt ook overwegen om een groendak op uw bitumen dakbedekking aan te laten brengen. In dat geval groeit er verschillende beplanting op het dak dat ook bescherming biedt voor het bitumen en direct ook een isolerende functie heeft voor de woning. Bovendien ziet het er prachtig uit.

Mocht u een groendak overwegen is het wel van belang om de dakconstructie te onderzoeken. Het gewicht van de beplanting van het groendak moet uiteraard wel gedragen kunnen worden.

Kiezels plaatsen:

Vermindert ook de gevolgen van langdurige blootstelling aan UV straling. Dit zorgt ervoor dat uw dak langer in goede staat blijft en dat u minder onderhoud nodig heeft aan uw dakbedekking.

Andere soorten dakbedekkingen

Om een plat dak te laten vervangen zijn er nog tal van soorten dakbedekking. Daken van PVC of EPDM dakbedekking. De ontwikkeling van verschillende soorten dakbedekking staat niet stil en is voortdurend aan optimalisatie onderhevig. PVC is in ieder kleur te verkrijgen, op deze manier heeft u veel vrijheid in kleurgebruik.

Wit werkt bijvoorbeeld in de zomermaanden heerlijk verkoelend. Ook de lange levensduur van deze soorten dakbedekking is een behoorlijke pré. Om u meer informatie te geven over zowel de PVC en de EPDM dakbedekking, hebben wij hier speciale pagina’s aan gewijd. Voor alle informatie verwijzen wij u hier graag naar.

Snel een prijsindicatie?

Bespaar op uw offerte

U kunt op verschillende manier geld besparen op uw kosten voor het aanbrengen van nieuwe bitumen dakbedekking. Informeer eens bij uw buren, de huizen zijn vermoedelijk van hetzelfde bouwjaar en uw buren hebben misschien ook interesse om hun huidige dakbedekking te laten vervangen.

Hoe meer opdrachten een dakdekkersbedrijf in de buurt heeft des te groter de besparing kan zijn. Veelal neemt een vereniging van huiseigenaren het initiatief.

Onderhoud uw dak of geef het onderhoud uit handen. Door frequent uw dak te laten inspecteren bent u snel op de hoogte van eventuele schade. Dakpannen kunnen namelijk los liggen of verplaatst zijn, dakleer kan gaan scheuren.Door dit soort zaken op te merken kunt u snel handelen en vervolgschade voorkomen.

Moet er iets gebeuren aan uw dak en overweegt u dit te doen met bitumen dakbedekking vraagt u in ieder geval bij ons een dakbedekking offerte aan.

Dakdekker-Concurrent
Dakdekker-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!