Dakpannen

Dakpannen worden al jaren gebruikt voor de dakbedekking van hellende daken ( schuin dak ). De prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed, zeker in verhouding tot de levensduur van deze vorm van dakbedekking. Het is niet voor niets dat er heel veel daken in Nederland al jarenlang voorzien zijn met oude dakpannen.

Is het bij u ook tijd om uw oude dakpannen te laten vervangen voor nieuwe pannen? Of denkt u dat uw dak gerepareerd moet worden omdat er bijvoorbeeld meerdere dakpannen missen, gebroken zijn of los liggen op uw pannendak? Leest u dan snel verder om alles te weten te komen over de kosten van dakpannen vernieuwen, de verschillende soorten en hoe u bij de Dakdekkers-Concurrent op deze klus kunt besparen.

dakpannen-vervangen

Kosten dakpannen leggen

De meeste schuine daken in Nederland zijn bedekt met dakpannen. Dit is niet zonder reden. Dakpannen zijn, in vergelijking met de kosten van dakbedekking zoals een groen- of rieten dak, goedkoop en hebben de eigenschap dat ze (mits goed gelegd zijn ) een hele lange levensduur hebben. Is het ook voor u tijd om de dakpannen op uw dak te laten vervangen?

Realiseert u zich dan dat dit een investering voor uw huis is, die u niet nog een keer hoeft te doen. Een nieuw dak zorgt voor waardevermeerdering! Nu zijn er veel soorten dakbedekking maar ook veel verschillende soorten dakpannen. In onderstaand overzicht geven wij u alvast een indicatie van de kosten van de twee meest gekozen dakpannen:

De betonnen dakpan en de keramische dakpan.

Zo bent u nu al in de gelegenheid om met deze informatie een afweging te maken, zeker als u weet wat de kosten van nieuwe dakpannen leggen op uw dak zijn. En dat u ook de verschillende voor- en nadelen van de verschillende materialen kent.

Belangrijk om te melden is dat de prijs voor het vervangen van dakpannen is berekend per vierkante meter ( m2 ) maar inclusief arbeidsloon (montage) en de btw is.

Soort dakpan Gemiddelde prijs per m2 en levensduur
Betonnen dakpannen  50 euro  30 jaar
Keramische dakpannen  60 euro  50 jaar

We spreken hier over een gemiddelde levensduur. Vaak is dat vele malen langer, maar we willen u geen valse informatie geven en op deze manier kan het alleen maar meevallen. Uiteraard is het van belang dat u het dak goed inspecteert, of nog beter laat ons dit doen.

In een onderhoudscontract, inspecteren wij uw dak op zwakke plekken en repareren of vervangen een gedeelte van uw dakpannen als dit nodig mocht zijn. Door onderhoud aan uw dakbedekking uit te laten voeren verlengt u de levensduur van de dakpannen.

De totale vierkante meterprijs bepaalt de totaal kosten voor uw dakpannen die u als dakbedekking wilt gebruiken.

Prijsvoorbeeld: met een gemiddeld dakoppervlak van een hellend dak van 90 vierkante meter komen de totale kosten van dakpannen leggen in dit geval uit op een bedrag van 5400 euro.

Snel een prijsindicatie?

Dakpannen leggen offerte opvragen

U bent zich aan het oriënteren en wij kunnen ons voorstellen dat u pas een beslissing kunt nemen als u op de hoogte bent van de exacte kosten voor het laten vervangen van uw oude dakpannen. U kunt makkelijk en vrijblijvend een dakbedekking offerte aanvragen bij ons. Maak nu gebruik van ons offerteformulier en u vult, behoudens uw persoonlijke gegevens, de bij uw bekende informatie in over uw dak.

Belangrijk is dat u vermeldt wat de totale oppervlakte van het dak is, de hellingsgraad en of er eventueel opbouwen of dakkapellen geplaatst zijn. Met deze informatie kunnen wij binnen 24 uur een prijs op maat voor u maken, dit is uiteraard geheel vrijblijvend. Beschikt u niet over deze informatie? Geen probleem, wij komen graag bij u langs om een berekening te maken.

dakpannen-vervangen-kosten

Voordelen van dakpannen

Er zijn veel soorten dakbedekking, van een pvc dak, een groendak, een rieten dak of een bitumen dak. Maar dakpannen blijven verreweg de meest gekozen vorm van dakbedekking. Niet alleen door de eerder genoemde prijs/kwaliteitsverhouding maar dakpannen bieden meer voordelen, hier leest u de vijf belangrijkste:

 1. Lange levensduur.
 2. Bestand tegen alle weersomstandigheden.
 3. Makkelijk in onderhoud.
 4. Brandveilig.
 5. Snelle plaatsing.

U realiseert het zich waarschijnlijk niet iedere dag, maar het belang van een goed onderhouden en gedekt dak is groot te noemen. De meeste mensen geven hun geld liever uit aan spullen die hun interieur verfraaien. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel warmte er via het dak verloren gaat als er sprake is van schade op of aan uw dak?

Vocht of schimmelplekken in de slaapkamer worden al snel een doorn in het oog en doen afbreuk aan alles wat u met zorg en liefde heeft opgebouwd. Bovendien zijn de vervolgkosten ten gevolge van schade en reparatie niet alleen groot maar ook te voorkomen.

Uw dak beschermt niet alleen u maar ook uw gezin en uw inboedel. Kortom, laat u nieuwe dakpannen op uw dak leggen, dan hoeft u als het goed is nooit meer naar uw dak om te kijken.

Soorten dakpannen

We hebben er al heel even over gesproken, de betonnen- en keramische dakpannen. Dit zijn de meest gekozen vormen van dakpannen. Wilt u weten waarom?

Betonnen dakpannen

We zullen met u niet het hele productieproces doornemen maar wat belangrijk voor u is om te weten is dat betonnen dakpannen worden gemaakt door het beton in een mal te gieten en uit te laten harden. U kunt een keuze maken voor een kleur. De dakpan wordt dan voorzien van een kleurcoating. Dit is zeker aan te bevelen.

De laatste jaren wordt er steeds vaker om een grijze dakpan als dakbedekking gevraagd. Dit is niet alleen een fraai gezicht maar de kleurcoating zorgt er namelijk voor dat de dakpan gladder wordt. Het wordt hierdoor vele malen moeilijker voor alg en mos om zich te hechten aan de dakpan.

Waarom kiezen voor betonnen dakpannen?

De 2 belangrijkste redenen om een keuze voor betonnen dakpannen te maken zijn:

 • Financieel: Betonnen dakpannen zijn verreweg de goedkoopste vorm van dakbedekking. Niet alleen zijn ze goedkoper dan de keramische variant die we straks toelichten maar ze zijn ook groter qua afmeting. Dit betekent dat ze eenvoudiger te plaatsen zijn. Dit heeft het voordeel dat de dakdekkers minder lang bezig zijn en dat scheelt in de arbeidskosten.
 • Maatvast: Betonnen dakpannen zijn maatvast, wat wil zeggen dat ze niet uitzetten of krimpen bij diverse temperaturen. Een stabiele dakbedekking dus om u en uw bezittingen te beschermen. Ook zijn betonnen dakpannen relatief zwaar wat goed uitkomt bij de herfststormen die regelmatig over Nederland razen.

Mede door de mogelijkheden om een keuze te maken voor een kleur die past bij uw smaak en uw woning, is de keuze voor betonnen dakpannen makkelijk te maken. Afmeting Betonnen dakpannen zijn door het productieproces, maatvast. Ook onder invloed van ons grillige klimaat, zijn ze hier jarenlang tegen bestand. Geen krimp of uitzetten van het materiaal, simpelweg omdat dit met beton niet mogelijk is.

Keramische dakpannen

De keramische dakpan is gemaakt van klei. Dit perfecte bouwmateriaal wordt gewonnen uit rivieren zoals de Rijn en de Maas. De klei wordt gekneden en vervolgens in mallen geperst. Deze mallen gaan de oven in en de klei wordt gebakken tot een harde dakpan.

Er wordt vaak een keuze gemaakt voor een keramische dakpan met ingebakken glazuurlaag. De glazuurlaag wordt aangebracht om te voorkomen dat algen en mossen zich kunnen hechten aan uw nieuwe mooie dak. Uiteraard staat de beschermende functie van de door u gekozen dakbedekking op nummer 1 maar het oog wil ook wat.

Waarom kiezen voor keramische dakpannen?

 • Lange levensduur: door het productieproces (gebakken pan) en de ingebakken glazuurlaag kent de keramische dakpan een zeer lange levensduur!
 • Geschikt voor lastige daken: voor u wellicht moeilijk te bepalen maar er zijn daken die door de bouwstijl, lastiger te dekken zijn. Voor een vakman uiteraard geen probleem maar het werken met keramische dakpannen verdient dan zeker de voorkeur. Deze daken zijn veelal onderbroken, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van 1 of meerdere dakkapellen.
Snel een prijsindicatie?

Dakpannen vervangen

Heeft u last van lekkage? Ontstaan de eerste schimmelplekken en voelt uw huis klam en vochtig aan? Dan kan het zijn dat u na een heftige storm een aantal dakpannen mist of dat ze verschoven zijn. Handel dan snel.

Als u namelijk te lang wacht met een dakreparatie of dakrenovatie dan kan er vervolgschade gaan ontstaan. Uw dakconstructie kan namelijk bloot komen te liggen met alle vervelende gevolgen van dien.

Laat bij deze problemen een dakdekker van een professioneel dakdekkersbedrijf, zoals de Dakdekker-Concurrent komen. Hij of zij zal een dak inspectie uitvoeren en repareren waar mogelijk. Afhankelijk van de staat van uw dakbedekking kunt u ook een advies krijgen. Mocht het dak meer “zwakke” plekken vertonen dan is het misschien efficiënter en goedkoper om uw dak te laten vervangen dan iedere keer kleinere reparaties aan uw dak te laten uitvoeren.

dakpannen-onderhoud

Dakrenovatie samen met dakisolatie

Wist u dat dakisolatie aan de buitenkant van uw dak de hoogste isolatiewaarde oplevert? Deze vorm van isolatie wordt ook wel de “warm dak”methode genoemd. Dit is de beste maar gelijk ook de duurste vorm van isolatie. Als u besluit een nieuw dakpannen dak te kopen kunt u het dak aan de buitenzijde van het dakbeschot door onze dakdekker laten isoleren.

Uw hele dak wordt door deze vorm van dakisolatie warm gehouden en optimaal beschermd tegen vocht en kou. Deze methode geeft ook de beste geluidsisolatie. Na het isoleren van een schuin dak worden de dakpannen of dakplaten weer aangebracht.

Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is een klus voor een professioneel dakdekkersbedrijf. Deze dakisolatie is mooi te combineren met dak renovatie want dan moeten de dakpannen er toch af.

Overigens verlenen veel gemeenten subsidie voor het isoleren van daken. Informeer eens bij uw gemeente. Dit kan een bijkomend voordeel voor u betekenen.

Onderhoud dakpannen

Met regelmatig uitgevoerd onderhoud blijft alles mooi. Dit geldt ook voor uw dak en de dakbedekking die daar op ligt. Maar hoe kunt u uw dakpannen nu het beste onderhouden. Het is niet te doen dat u met een emmertje sop het dak opgaat. Om dakpannen goed te onderhouden is regelmatig onderhoud nodig.

Maar u kunt wel een keuze maken om een onderhoudscontract af te sluiten met het bedrijf waar u uw nieuwe dak heeft laten dekken. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat lekkages, vorstschade etc. voorkomen wordt en dat uw dak er mooi uit blijft zien. De aanwezigheid en groei van mos is één van de grootste boosdoeners op de Nederlandse daken.

Het mos en de wortels van het mos kunnen zich gaan nestelen in uw dakpannen. Bij vorst kan dit voor veel schade zorgen. Het onderhoud van dakpannen is belangrijk als u lang wil genieten van uw dakbedekking.

Het onderhoud bestaat uit:

 • Het sprayen van uw dakpannen met een middel waardoor algen en mossen moeilijker kans krijgen om te hechten.
 • Het reinigen van de dakpannen.
 • Het verwijderen van onkruid ook uit de dakgoot.
 • Het controleren van de dakbedekking van uw dakkapel op lekkage.
 • De dakpannen impregneren (bij oudere dakpannen).
 • Uw schoorsteen controleren.

Allemaal handelingen die u waarschijnlijk niet zelf uitvoert maar die wel van het grootste belang zijn voor het onderhoud van uw dak en de bescherming van uzelf, uw gezinsleden en uw spullen. Schakel een dakdekker in van een professioneel dakdekkersbedrijf en kom er ook achter hoe het gesteld staat met de kwaliteit van uw huidige dakbedekking.

Dakpannen vervangen door andere soort dakbedekking?

Dakpannen laten vervangen door andere dakpannen, of denkt u aan een heel andere soort van dakbedekking? Er is zo veel mogelijk. Het ligt eraan welke uitstraling u wenst en welke vormen van dakbedekking er geschikt zijn voor uw dak. Natuurlijk is het ook van belang dat uw wensen concreet gemaakt kunnen worden. Op een plat dak kan geen riet worden geplaatst maar er is zoveel meer mogelijk.

Kies daarom de dakpannen die het best bij uw smaak en uw huis passen. Omdat er zo verschrikkelijk veel soorten dakpannen zijn is de keuze niet per definitie makkelijker maar er is wel een hele grote kans dat er een soort dakpannen is dat perfect bij uw wensen past.

Bespaar op de kosten van een dakdekker!

Na het lezen van alle informatie kunnen wij ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de kosten voor de keuze van uw dakbedekking. Vraag nu een offerte aan bij ons. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Op het offerte formulier geeft u zoveel mogelijk bij u bekende informatie aan.

Hoe specifieker u bent des te gerichter kunnen wij een prijsplaatje maken. Binnen maximaal 2 werkdagen ontvangt u van ons een offerte.

Of u nu u bestaande dakbedekking wil vervangen of dat uw voorkeur uit gaat naar een nieuw dak? Wij geven u graag een prijsindicatie voor dakpannen op uw huis. Een goed dak voor de juiste prijs, daar gaan wij voor. En daarin heeft u natuurlijk alle keuze uit de verschillende soorten dakpannen die er te vinden zijn.

Dakdekker-Concurrent
Dakdekker-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!