Groendak

Een groendak laten aanleggen is niet alleen een sieraad voor het oog maar kent veel voordelen voor uzelf en het milieu. Steeds vaker kiezen mensen voor het aanleggen van een groendak vanwege het mooie uiterlijk en de prima isolerende werking.

Maar hoe wordt een groen dak opgebouwd en aangelegd en wat zijn de voor- en nadelen van het plaatsen van een dak van groen? Op al deze vragen zullen wij u op deze pagina antwoord geven. Ook de kosten voor het laten aanleggen per m2 ( vierkante meter ) komen aan bod. 

Er wordt overigens veel aandacht geschonken in de media aan groene daken. In woonbladen en woonprogramma’s op televisie wordt het aanleggen van groene daken steeds vaker belicht.

groendak-laten-aanleggenKosten groendak

Helaas is het laten plaatsen van een groendak niet op ieder dak mogelijk. Bij een groendak is de onderlaag, alsmede de constructie van uw dak, van belang. De ondergrond voor een groendak moet namelijk wortelbestendig zijn en de dakconstructie geschikt voor het gewicht van de beplanting.

Veel mensen hebben bitumen dakbedekking, helaas is bitumen dakbedekking niet wortelbestendig. Het bitumen zal dan vervangen moeten worden door het veel gebruikte EPDM. Dit is een andere soort dakbedekking die bijzonder goed geschikt is als ondergrond voor uw groendak.

Als de ondergrond van uw dak wel geschikt is dan moet u denken aan gemiddelde kosten van 50 tot 60 euro per uur voor het laten aanleggen van een groendak. Als u niet over de juiste dakbedekking beschikt zal deze eerst gelegd moeten worden. Een wortelbestendige dakbedekking zoals EPDM kost u gemiddeld €50 per m2.

Snel een prijsindicatie?

Goedkoop een groendak laten aanleggen

In veel gemeenten wordt subsidie verleend voor het laten aanleggen van een groendak. Als dat bij u het geval is dan heeft u hier al voordeel mee. De volgende stap is het aanvragen van offertes voor het laten aanleggen van een groendak.

Vraag altijd alleen offertes aan bij een dakdekkersbedrijf in het bezit van de keurmerken en aangesloten bij de branche organisatie. De kosten van een nieuw dak of voor het vervangen van uw dakbedekking zijn hoog. Maar gezien de levensduur hoeft u dit gelukkig maar 1 maal te doen. Bovendien is de investering in uw groendak waarde vermeerderend.

Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan bent u bij een professioneel dakdekkersbedrijf verzekert van garantie over de uitgevoerde werkzaamheden. Bovendien krijgt u een oprecht advies mocht blijken dat uw dak of dakconstructie, toch niet geschikt is voor uw wensen.

Samen gaan we dan op zoek naar een ander soort dakbedekking. Dus heeft u interesse in een groendak, vraag dan offerte aan en vergelijk die met andere dakdekkersbedrijven en let goed op de voorwaarden en condities.

groenen-daken

Voorwaarden groendak

Het is tijd om iets aan uw dak te gaan doen en uw wensen gaan uit naar een groendak. Om dit voor u te kunnen verzorgen zijn er sowieso voorwaarden verbonden die nodig zijn om een groendak te kunnen plaatsen.

Uiteraard kunnen wij het meeste voor u verzorgen, alleen de hellingsgraad van uw dak kunnen wij niet veranderen. Alleen uiteraard bij het plaatsen van een nieuw dak. De voorwaarden voor een groendak zijn;

  • Een goed afvoersysteem.
  • Wortelbestendige onderlaag als dakbedekking.
  • Geschikte dakconstructie.
  • Een dakhellingsgraad van maximaal 60 graden.

Uiteraard kunnen wij op locatie beoordelen of uw dak geschikt is om een groen dak aan te leggen.

Begroeiing van het dak

Afhankelijk van uw wensen qua gebruik van uw groendak zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Het principe van een groendak is een duurzame en natuurlijke dakbedekking die bovenop uw bestaande dakbedekking wordt gelegd.

Afhankelijk van de soort beplanting en het gebruik van uw dak wordt er in de dakdekkerswereld gesproken over 2 soorten groendaken. Een intensief groendak en en extensief groendak. Het verschil en de voor- en nadelen tussen deze twee soorten wordt hieronder uitgebreid toegelicht.

Intensief

U raadt het waarschijnlijk al, een intensief gebruikt groendak is eigenlijk een daktuin. Ze zijn ook vergelijkbaar met gewone tuinen alleen u beschikt over een groot voordeel namelijk uitzicht.

De laatste tijd zijn daktuinen erg in trek bij grote bedrijven die op deze manier het personeel de mogelijkheid bieden in pauzes naar buiten te kunnen. Maar ook steeds meer particulieren kiezen voor een groendak.

Veelal bestaat de beplanting uit struiken, grassen en het komt ook voor dat wij zelfs bomen plaatsen op een dak. Uiteraard is het van groot belang dat uw dakconstructie bestand is tegen dit gewicht. In bijna alle gevallen zal er dan ook een aanpassing aan uw dakconstructie moeten plaatsvinden.

milieu-vriendelijk-groendak

Snel een prijsindicatie?

Extensief

De meeste offerte aanvragen die bij ons binnenkomen voor een groendak zijn die met mos en bijvoorbeeld vetplanten. Dit wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Een dergelijk groendak heeft weinig onderhoud nodig.

Ook het gewicht is niet te belastend waardoor in de meeste gevallen uw dakconstructie niet aangepast hoeft te worden. Uw trekt op deze manier vogels en vlinders aan en het mooiste is uiteraard de mogelijkheid om te genieten van een dak simpelweg omdat het leeft en bloeit. De isolatie waarde van een groendak is hoog en dat scheet u in de stookkosten.

Voordelen

Bij een groendak zijn er veel pluspunten te benoemen waar u misschien nog niet eens aan gedacht heeft. Uiteraard is het visuele aspect van belang maar ook de volgende pluspunten zijn belangrijk genoeg om te melden;

  1. Een vegetatiedak zorgt ervoor dat door de mossen en vetplanten uw huidige dakbedekking extra goed beschermd wordt tegen UV straling en andere weersomstandigheden die een negatief effect op uw dakbedekking zou kunnen veroorzaken. De levensduur ligt daardoor aanzienlijk hoger bij een groendak.
  2. De isolatiewaarde van een groendak is hoog. Zelfs in alle seizoenen zorgt de laag groen voor verhoogde isolatie. Bij een plat dak, bedekt met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking, loopt de temperatuur met name in de zomer snel op.
  3. De planten op uw dak gebruiken het opgenomen regenwater om niet te verdrogen en koud te blijven. Het opgenomen vocht komt onder invloed van de UV straling weer vrij in de lucht. Dit houdt in dat de temperatuur van zowel de planten als uw dak daalt. Allemaal pluspunten bij de keuze voor een groendak.

De toegelichte pluspunten die gelden niet alleen voor u maar ook voor het milieu in uw directe omgeving. Het water wordt door de planten opgenomen.

Tijdens en na zware regenbuien wordt de riolering minder belast en de opname van CO2 door de beplanting draagt ook bij aan een beter leefklimaat in uw directe omgeving.

Subsidie groen dak

In duurzame gemeenten wordt subsidie gegeven voor het groene dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groendak. In deze tijden van verduurzaming helpen de subsidie regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten. Niet alleen dak groen overigens, ook gevelgroen valt vaak onder dezelfde regeling.

Het “begroenen” van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdient. Als indicatie voor de aanleg geldt circa 55 – 65 euro per vierkante meter voor een sedum dak of extensief groendak en 125 euro per vierkante meter voor een intensief groendak of daktuin.

Veelal wordt gesubsidieerd tot 50%. Subsidie is bij uitstek hét groeimiddel voor groendaken. Informeer dus bij uw gemeente of u voor het aanleggen van een groendak subsidie ontvangt. Een groendak biedt veel voordelen en staat prachtig. Benieuwd naar de kosten?

Bespaar op de kosten!

U overweegt een keuze te maken voor een groendak. Simpelweg omdat bij u past. Uiteraard bent u benieuwd of uw huidige dak geschikt is voor een groendak en wat de hiermee samenhangende kosten zijn.

Naast dat u bij ons een offerte kunt aanvragen raden we u van harte aan om ook bij andere dakdekkersbedrijven een offerte aan te vragen, op die manier kunt u gemakkelijk de prijzen van verschillende bedrijven naast elkaar leggen.

Vult u de vragen op het offerteformulier zo volledig mogelijk in. Ook de huidige staat van uw dak en de maten zijn van belang. Door te vergelijken en goed op prijzen en voorwaarden van het dakdekkersbedrijf te letten kunt u een verantwoorde keuze maken.

Uit ervaring weten we dat wij zeer voordelig zijn met het aanleggen van een groendak vergeleken met andere dakdekkers die deze werkzaamheden uitvoeren.

Dakdekker-Concurrent
Dakdekker-Concurrent
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!