Vraag een offerte aan:

Rieten dak onderhoud

Dat een dak van riet zorgt voor een bijzondere uitstraling van uw boerderij of woonhuis is zeker, maar uw rieten dak heeft goed en regelmatig onderhoud nodig om deze uitstraling te behouden.

Welke werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens het onderhoud van een rieten dak en wat kunt u zelf doen om uw rieten dak in topconditie te houden?

Op deze pagina vindt u alle informatie over het onderhouden van je rieten dak. U vindt informatie over de prijzen van een rieten dak laten aanleggen, werkwijze en mogelijkheden om eventueel zelf het rieten dak goed schoon te houden.

onderhouden-van-rieten-dak
Woning met een rieten dak

Onderhoudskosten rieten dak

Een rieten dak staat niet alleen chique maar brengt ook voordelen met zich mee zoals natuurlijke isolatie van het riet. Om te zorgen dat uw rieten dak in topconditie blijft en de chique uitstraling blijft behouden, is jaarlijks onderhoud nodig.
Het is mogelijk daar een onderhoudscontract voor af te sluiten bij een professioneel dakdekkersbedrijf zoals de Dakdekker-Concurrent. Bij een rieten dak van gemiddelde omvang bent u jaarlijks tussen de €600,- en €1300,- kwijt aan onderhoud kosten.

Wanneer u het onderhoud zelf wilt gaan uitvoeren is de prijs uiteraard lager. U betaal dan alleen de kostprijs van de materialen die nodig zijn, u kunt hierbij rekenen op ongeveer de helft van de genoemde kosten.
De volgende factoren zijn van invloed op de prijs. U kunt dan denken aan;

  • De hellingshoek van het dak.
  • De kwaliteit van het riet.
  • De oppervlakte van het dak.
  • Het benodigde steigerwerk dat opgebouwd moet worden.
  • Duur van de werkzaamheden.

U wilt besparen op rieten dak onderhoud

Uiteraard wilt u graag onze tarieven weten voor het onderhoud van uw rieten dak. Door gebruik te maken van het offerteformulier kunt u binnen maximaal 2 werkdagen op de hoogte worden gebracht van onze tarieven voor het onderhoud van uw rieten dak.
Vul zoveel mogelijk gegevens in. Op deze manier stelt u ons in de gelegenheid u een exacte prijsopgave te doen.

sprayen-rieten-dak
Rieten dak onderhouden

Het onderhouden van een rieten dak is van groot belang voor de levensduur. Riet is een natuurlijk product en mag nu eenmaal niet onnodig lang te nat blijven.
Als u geen onderhoud laat plegen dan vormen mossen en algen na verloop van tijd een soort dichte laag op uw rieten dak.

Door deze laag wordt de licht- en luchttoevoer afgesloten.
Het effect hiervan is dat het riet, op die plekken, langer nat zal blijven. Omdat vocht funest is voor riet zal het riet op die plekken versneld gaan rotten. Dat is ongelofelijk zonde van de uitstraling van uw huis en de investering.

Er zijn 2 methodes om rieten daken te onderhouden: kammen en sprayen.

Kammen

Het kammen van uw rieten dak moet u echt overlaten aan een ervaren dakdekker die ervaring heeft met onderhoud rieten dak.
Als er namelijk teveel riet wordt afgesneden wordt de levensduur aanzienlijk verminderd. Dan maakt het weinig uit of dit plaatselijk gebeurd of op het gehele dak.

Voor het kammen van het riet gebruikt onze dakdekker een broodmes of een elektrische heggenschaar. Dit is afhankelijk van de dikte van het riet. Als het laagje mos en/of algen is weggesneden dan kan het riet daarna worden geklopt.
Door gebruik te maken van een rietklopper, wordt het riet weer gladgestreken. Vervolgens zal de dakdekker het riet schoonvegen met een harde bezem om bladeren en dergelijke te verwijderen.

Na het kammen van uw rieten dak is uw dak weer als nieuw en kan het weer een aantal jaren mee, de dakdekker zal aangeven binnen hoeveel tijd de klus weer uitgevoerd zou moeten worden.

rietendak laten leggen

Sprayen

Helaas komt het soms voor dat een rieten dak te maken krijgt met beginnende algengroei. Toch is dit geen reden om rigoureus het riet weg te snijden. Wij zijn in bezit van een algendoder in sprayvorm.
De aangetroffen plekken met beginnende algengroei worden met deze spray ingespoten.

Wanneer het dak is ingespoten zal de algengroei stoppen en na een behoorlijke regenbui verdwijnt alles als sneeuw voor de zon.
Als u de levensduur van uw rieten dak wilt verlengen en wil dat het er prachtig uit blijft zien, dan is het voor het beste resultaat aan te bevelen het sprayen jaarlijks te herhalen.

Wat kunt u zelf doen?

We spraken er al eerder over maar hebben het tot nu toe niet toegelicht. Eigenlijk kunt u zelf veel doen om uw rieten dak in topconditie te houden. Zeker als uw huis wordt omringd door bomen die voor schaduw en bladeren zorgen.
Door de schaduw droogt het riet namelijk plaatselijk niet goed uit. Juist op deze plekken voelen algen en mossen zich thuis. Ook als uw dak na een herfststorm alleen maar bedekt is met bladeren dan kan dit toch voor schade zorgen aan uw rieten dak.

Door de bladeren heeft uw rieten dak een langere droogtijd nodig dan normaal. Aangezien dit niet wenselijk is omdat het risico op algen en mos zo vergroot wordt.
Zorg er in zulke situaties voor dat u uw dak en dakgoten schoon zijn. U kunt bijvoorbeeld zelf natte herfstbladeren van het dak halen en de bomen snoeien die er voor zorgen dat er geen zonlicht bij het rieten dak kan komen.

Rieten dak onderhoud offerte

Bent u benieuwd geworden naar de onderhoudskosten voor uw rieten dak? Vult u dan nu het offerteformulier in. U vult uw persoonlijke gegevens in en de informatie die bij u bekend is over uw rieten dak en ontvangt binnen maximaal 2 werkdagen een offerte op maat.
Bij ons bent u aan een vertrouwd adres, wij hebben jarenlange ervaring met alle soorten dakbedekking.

Wij hebben dakdekkers in dienst gespecialiseerd in rieten daken, zijn aangesloten bij de branche organisatie en in bezit van de keurmerken. Uw aanvraag is gratis en geheel vrijblijvend.
U verplicht zich tot niets. Uw offerte aanvraag zien wij met belangstelling tegemoet.

Rieten dak onderhoud