Vraag een offerte aan:

Rieten dak

Een rieten dak laten leggen is een sieraad voor uw huis. Overweegt u rieten dakbedekking aan te laten leggen maar wilt u eerst beter geïnformeerd worden over de prijzen?

Inmiddels bepaalt een rieten dak voor een belangrijk deel de uitstraling van een woning, waardoor er veel meer eisen aan de kwaliteit worden gesteld. 

We zullen de prijsverschillen laten zien van zowel kunststof als echt riet inclusief de kosten per m² en de gemiddelde levensduur van deze dak afwerking.

Dan leest u hier alles over het laten plaatsen van een nieuw rieten dak , wat het kost, of uw dak geschikt is om riet of kunstriet aan te brengen, de levensduur en hoe het gesteld is met het onderhoud zodat u zo lang mogelijk van uw nieuwe rieten dak kunt genieten.

Natuurlijk is een dak van riet laten aanleggen door een rietdekker niet goedkoop, maar in onze ogen hoeft het aanleggen van een rieten dak ook niet duur te kosten.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

rieten-dak
Woning met Rietendak

Wat kost een rieten dak?

Een nieuw rieten dak laten aanbrengen op uw schuine dak vraagt om een behoorlijke investering maar zorgt direct voor waardevermeerdering van uw huis. Specifieke prijzen zijn moeilijk te geven.

De gemiddelde prijs per m² voor het aanbrengen van een echt riet of een kunststof exemplaar is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het dak.

Heeft uw dak rondingen of dakkapellen dan is het leggen van riet een stuk lastiger dan als u dit niet heeft.

En niet onbelangrijk is, maakt u een keus voor een professioneel rietdekkersbedrijf met ervaren rietdekkers zoals de Dakdekker-Concurrent zodat u lang kunt genieten van uw nieuwe rieten dak of gaat uw keuze uit naar een klusjesman die het wel even zal uitvoeren voor u?

Om u een indicatie van de kosten voor het aanleggen van een riet op het dak te geven treft u hier de gemiddelde prijs aan.

Om u exact een prijsindicatie te kunnen geven voor een rieten dak zijn er verschillende aspecten die de kosten zullen bepalen.

De prijs zal afhankelijk zijn van de vormen van het dat zoals:

 • Zitten er rondingen in het dak?
 • Heeft u dakkapellen op uw dak?
 • Hoe schuin is uw bestaande dak?

De gemiddelde vierkante meter (m²) prijs is inclusief het materiaal, loonkosten en de btw.

Bent u benieuwd naar wat het aanbrengen van riet op uw dak gaat kosten? Graag sturen wij u een op maat gemaakte prijsberekening voor uw rieten dak? Bij ons is de offerte aanvraag gratis en geheel vrijblijvend. U heeft binnen maximaal 48 uur een offerte in huis.

Om ons kostenplaatje te vergelijken met andere rietdekkers adviseren wij u ook offerte aan te vragen bij andere professionele rietdekkersbedrijven.

Dakkapel met een mooie rieten dak
Soort Gemiddelde prijs, incl materiaal loon en btw
SoortGemiddelde prijs, incl materiaal loon en btw
Rieten dak€70,- / €90,- per m²
Nokvorsten aanbrengen€80,- / €100,- per meter

Kunststof

Wel is het zo dat deze keuze aan riet wat nadelen van een echt riet dak wegneemt. Dit zijn de volgende aspecten waar u aan moet denken:

 • Onbrandbaar.
 • Hogere isolatie waarden.
 • Toe te passen op bijna ieder dak.
 • Geen algen en mos groei.

Een rieten dak, 50 jaar terug en nu

Vroeger waren rieten daken de goedkoopste oplossing om het dak waterdicht te maken. Brandgevaar zorgde ervoor dat riet als dakbedekking langzamerhand uit de steden verdween. Tegenwoordig is riet als dakbedekking aan het stijgen qua populariteit.
Het brandgevaar is aanzienlijk lager geworden door nieuwe methodes. Vaak verwachten we een rieten dak, of misschien ook wel een groendak, op het platteland op het dak van een boerderij. Onze ervaring leert ons dat een rieten dak ook prachtig staat bij een villa, bungalow of een rustiek huis.

Is uw dak geschikt voor riet?

Hoe steiler uw dak, hoe beter geschikt voor riet. Bij een groot dakoppervlak heeft u minimaal een hellingshoek nodig van 45 graden. Regenwater moet zo snel mogelijk worden afgevoerd om te voorkomen dat uw rieten dak gaat rotten.
Heeft u een kleiner dakoppervlak of wilt u bijvoorbeeld alleen uw dakkapel met riet laten dekken, dan volstaat in de meeste gevallen een hellingshoek van 30 graden.

De rietdekker van de Dakdekker-Concurrent komt graag bij u langs om u een professioneel advies te geven. Als uw dak minder steil is, dan adviseren wij u een keuze te maken voor een ander soort dakbedekking.

rieten-dak-laten-leggen

Twee verschillende rieten dak constructies

Er zijn twee manieren om het riet op uw dak te laten bevestigen:

 • Traditionele constructie:  Vroeger werd het aanbrengen van riet koud op de houten latten aangebracht. Het gevolg was dat er uiteraard geen sprake was van isolatie maar ook het risico op brand was erg groot. Misschien wel mooi om aan de binnenkant ook tegen het riet aan te kijken maar niet erg duurzaam en veilig. Omdat de wind door het riet kon waaien kon brand snel ontstaan. Bovendien was deze wind ook niet bevorderlijk voor de isolatie.

Wilt u toch op deze traditionele uw dak laten bedekken dan zijn er wettelijke eisen die voor u van toepassing zijn. Voorbeelden hiervan zijn, het aanbrengen van een brandwerende coating of het monteren van een sprinklerinstallatie.

 • Schroef dak: om toch daken met riet te kunnen bedekken zijn voor de bovengenoemde nadelen isolatie en brand, oplossingen bedacht. Eigenlijk heel simpel. Er wordt een geheel gesloten dakconstructie aangebracht. Vervolgens wordt deze ondergrond gebruikt om het echte riet of kunststof riet op te bevestigen. Het isoleren van de rieten daken tegen koude en warmte vasthouden is bijna niet nodig omdat rieten daken van zichzelf erg isolerend zijn.

De isolatie van het riet is door deze constructie hetzelfde als met een dakpannen gedekt dak. Door het gebrek aan zuurstof dooft brand veel sneller, zelfs na een uur smeulen is het schroef dak nog binnen 5 minuten te blussen met bijvoorbeeld een tuinslang.

Welke soort riet wordt als dakbedekking gebruikt?

De verse rietkragen die overal in de polder aan de waterkant staan wordt gebruikt om het rieten dak mee te bedekken. Hieronder geven wij de eisen die worden moeten worden gebruikt vaar het aanleggen van een dak:

 • Het riet moet 1 jaar oud zijn,
 • Blank van kleur, recht en dun,
 • Ideale lengte van 2 meter.

Van december tot en met april wordt dit riet gekapt. Na controle wordt dit riet gebruikt als luxe dakbedekking om een prachtig rieten dak mee te creëren.

Rietdekkersbedrijven

In Nederland zijn circa 325 rietdekkersbedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van rieten dakbedekking. Bezuinig niet op rietdekkers kosten.
Als de dakdekker niet dagelijks werkt met riet en wellicht minder kwalitatief goed riet gebruikt dan kan dit zorgen voor een minder lange levensduur van uw rieten dak.

Een professioneel rietdekkers bedrijf herkent u aan het keurmerk Vakfederatie Rietdekkers. Houdt u hier met het maken van uw keuze rekening mee.
Want dit keurmerk waarborgt dat alle aangesloten rietdekkers bedrijven alleen gediplomeerde personeelsleden in dienst hebben.

Bovendien moeten de kwaliteitseisen die gesteld worden, aan het te gebruiken riet, nageleefd worden en heeft u als er onverhoopt toch iets mis zou gaan garantie over de uitgevoerde werkzaamheden.

rieten-dak-onderhoud

Levensduur van een rieten dak

Voor een rieten dak geldt het volgende: hoe droger het rieten dak is en blijft, hoe langer de levensduur. Maar we moeten realistisch zijn en de levensduur van een rieten dak wordt beïnvloed door een aantal factoren;
Als deze factoren op uw situatie van toepassing zijn en u gunt de opdracht aan een professioneel dakdekkersbedrijf zoals de Dakdekker-Concurrent dan is de levensduur van een rieten dak circa 50 jaar.

Onderhoud rieten dak

Net zoals bij ieder type dakbedekking zorgt onderhoud voor de langst mogelijke levensduur. Wij adviseren u eens in de 5 jaar onderhoud te laten uitvoeren aan uw rieten dak. Zwakke plekken veroorzaakt door slijtage en eventuele beschadigingen aan het riet kunnen tijdens een simpele dakreparatie worden verholpen.
Liever regelmatig onderhoud dan dat er nieuwe dakbedekking moet komen.

Ieder type dakbedekking heeft onderhoud nodig voor de langst mogelijke levensduur zo ook een rieten dak. Welke taken worden er door de rietdekker uitgevoerd als er onderhoud wordt gepleegd;

Een dakdekker

Als uw rieten dak wordt afgesloten door een laag algen dan zal het riet, na een regenbui, minder snel drogen. De consequentie hiervan is dat het riet kan gaan rotten met alle vervelende gevolgen. Een dakdekker verwijdert algen met algenbestrijdingsmiddelen.

U kunt de levensduur van uw rieten dak met minimaal 10 jaar lang verlengen door iedere 5 jaar uw dak door onze dakdekker te laten controleren en algen te laten verwijderen.

Sommige mensen laten hun rieten dak iedere 2 jaar met een algenremmer sprayen. Zo krijgt alg geen kans zich te hechten aan uw dak. Het voorkomen van algen op het rieten dak is nog beter, de afsluitende laag die ze op het riet veroorzaken zorgen ervoor dat het niet niet snel kan drogen.

Het nadeel van mos op uw riet van kunststof of kunstriet is dat vogels er gek op zijn. Dit kan vervelende schade veroorzaken. Bovendien wordt, door de aanwezigheid van mossen, uw dakconstructie zwaarder belast.

Het is bovendien geen fraai gezicht, van een nieuw dak naar een rieten dak, naar een dak dat er onverzorgd uitziet omdat er op sommige plaatsen mos groeit.

Als de dakdekker toch iedere 5 jaar uw dak op algen controleert kan hij of zij de plekken die met mos begroeid zijn ook met de hand “plukken”.

Helaas, na het lezen van de informatie heeft u ontdekt dat uw dak niet steil genoeg is voor een dak van riet. Of uw onderhoudsbudget laat het niet toe het dak iedere 5 jaar te laten inspecteren, dan ziet u uw droom aan u voorbij gaan. Maar er is een alternatief dat nauwelijks van echt riet te onderscheiden is patentriet.

Dit is riet gemaakt van kunststof en bijna niet van echt te onderscheiden. Als dit uw dakbedekking van uw keuze is dan heeft u wel het voordeel van het uiterlijk van een rieten dak maar geen nadelen zoals;

Vervangen

Als uw huidige dak van dakpannen is en u wilt deze dakpannen laten vervangen voor een rieten dak dan zult u voordat u het dak opnieuw wilt laten dekken een vergunning moeten aanvragen. Het krijgen van een vergunning voor een dak van riet is niet al te moeilijk en de meeste gemeentes stemmen hierin mee.
Zolang er maar gedacht word aan de brandveiligheid en een brandvertragende coating of sprinkler installatie word aangebracht zal de gemeente niet moeilijk doen.

Een dak van dakpannen laten vernieuwen met riet is uiteraard een kostbare dakklus. U moet zich bedenken dat eerst alle dakpannen verwijdert moeten worden voordat er een rietenkap gerealiseerd kan worden.
De rieten dak kosten zullen voor vervanging altijd hoger zijn dan men een nieuw dak moet leggen van riet.

riet-voor-het-dak

ZONNEPANELEN OP EEN RIETEN DAK

Overweegt u een rieten dak te laten plaatsen, maar wilt u ook zonnepanelen? De zonnecollectoren kunnen prima op een rieten dak geplaatst worden, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden zodat de zonnepanelen optimaal werken.

Zonnepanelen zijn gemakkelijk te plaatsen op een nieuw rieten dak

Zonnepanelen zijn gemakkelijk te plaatsen op een nieuw rieten dak. De zonnecollector wordt ingewerkt in het riet. Dat wil zeggen dat er een uitsparing in het riet zit waar het zonnepaneel in geplaatst wordt.

Om het dak waterdicht te maken wordt het dak onder de panelen bedekt met bijvoorbeeld EPDM.

Ook op een bestaand rieten dak kunt u zonnepanelen laten plaatsen. Dit is echter wel wat lastiger dan bij een nieuw dak. De dakconstructie dient namelijk goed te ventileren, zodat er geen vochtophopingen in het dak ontstaan. Het maken van de benodigde uitsparing komt overeen met de uitsparing voor een dakraam.

Een rieten dak is al duurzaam van zichzelf door het gebruik van natuurlijke materialen. Met zonnepanelen wordt uw dak nóg milieuvriendelijker, omdat u duurzame energie opwekt. Bovendien bespaart u (afhankelijk van het aantal zonnepanelen) behoorlijk op uw energierekening.

Bij het inwerken van de zonnepanelen dient u rekening te houden met een aantal zaken. Wanneer een zonnecollector niet goed geplaatst wordt, kan er namelijk schade aan uw dak ontstaan.

Zonnepanelen verwerkt in een rietendak

Lage prijs voor u nieuwe rieten dak!

Hebben wij uw interesse gewekt en bent u benieuwd naar de kosten voor het aanbrengen van riet op uw dak? Twijfelt u dan niet en maak gebruik van het offerte formulier van ons.
Het is gratis en het verplicht u tot niets. Wij willen u graag informeren welke kosten wij berekenen voor het aanbrengen van riet op uw dak.

Binnen 2 werkdagen heeft u onze dakbedekking offerte in huis. Wij wachten uw offerteaanvraag voor uw nieuwe rieten dak met belangstelling af.

Rieten dak

Een rieten dak heeft een vrij lange levensduur. U moet denken aan 25 tot aan 35 jaar. Echter moet het rieten dak wel jaarlijks onderhouden worden. Lees hier meer over het onderhoud van rieten daken.

De kosten van een rieten dak lopen erg uiteen. Afhankelijk van welk materiaal u kiest zoals kunststof of echt riet kan de rietdekker een prijs voor u opstellen. Lees u hier alles over de prijzen van een dak van riet op uw huis.

Als u aan het overwegen bent om uw dakpannen te laten vervangen voor een rieten dak dan kunt u er van uit gaan dat dit er niet goedkoper op gaat worden. Een rieten dak is duurder dan een pannendak aanleggen.